Poetry International Poetry International
Spraakzaam Rotterdam

A vivid and inspiring taste of poetry and spoken word!

On the way to the annual Poetry International Festival, Poetry International presents workshops and master classes in poetry and spoken word at secondary schools every year. Spraakzaam Rotterdam is an active and inspiring introduction to poetry for secondary school pupils in the third or fourth year. The project kicks off with the screening of our film that powerfully shows what spoken word is and why the poets write and perform. That inspiration is used in the workshops for pupils to write and perform poems of their own. Are you looking for a dynamic cultural education projectin your high school? Please inquire about the possibilities

Checkt the introduction video below on Vimeo

Program

De film

In de minidocumentaire Spraakzaam Rotterdam gaat dichter en organisator Joshua Snijders in gesprek met spoken word artiesten Ivan Words, Swendeline Ersilia, Elten Kiene, Jermaine Berkhoudt en tyler Koudijzer. De artiesten leggen uit wat spoken word voor hun betekent en vertellen over de noodzaak waar vanuit ze zijn begonnen met schrijven. Ook hoor je sommigen aan het woord over waarom ze tegenwoordig doceren en hoe hun publiek spoken word ervaart. De film laat zien dat spoken word een groeiende kunst is, die tegelijk al decennialang aanwezig is. De artiesten geven je met live performances een inkijk in hun wereld en laten horen wat ze willen zeggen.

De workshop

Na het zien van de film volgt een klassikale workshop spoken word. Onder leiding van jonge Rotterdamse dichters en met de film vers in het geheugen gaan de leerlingen zelf aan de slag. De dichters performen ter inspiratie eigen werk en vertellen wat poëzie en spoken word voor ze betekent. Al snel is het aan de leerlingen om hun eigen verhaal te vangen in een gedicht. Een speelse warming up helpt ze om zichzelf in kaart te brengen en zo het onderwerp van het gedicht te bepalen. Bij het schrijven van het gedicht en performen ervan krijgen ze natuurlijk steeds tips & tricks van de professionals.  

De film bekijken 
Op school, klassikaal of met meerdere goepen tegelijk.
Duur: 15 minuten

De workshops 
Kort napraten over de film en zelf aan de slag o.l.v. jonge Rotterdamse dichters.

Duur workshops: 1,5 uur / blokuur.

De presentatie
De leerlingen performen hun gedicht (of een deel daarvan) tijdens de workshop. In de grote finale op 10 juni op de openingsdag van het Poetry International Festival strijden leerlingen van verschillende scholen om de Spraakzaam Rotterdam-bokaal. 

Meer informatie
Joshua Snijders - T. 010 282 27 77

Workshop coaches

Onze workshopcoaches zijn een voor een jonge, maar ervaren dichters en spoken word artiesten. Allemaal geven ze deze workshops met passie, omdat ze weten wat de impact van poëzie kan zijn. Onze workshopdocentenIvan WordsKarin van KalmthoutJermaine BerkhoudtTyler Koudijzer, Swendeline Ersilia en Amara van der Elst

Swendeline Ersilia

Swendeline Ersilia

Joshua Snijders

Joshua Snijders

Tyler Koudijzer

Tyler Koudijzer

Elten Kiene

Elten Kiene

Jermaine Berkhoudt

Jermaine Berkhoudt

Ivan Words

Ivan Words

Spraakzaam Rotterdam 2022
Sponsors
Gemeente Rotterdam
Nederlands Letterenfonds
Stichting Van Beuningen Peterich-fonds
Prins Bernhard cultuurfonds
Lira fonds
Versopolis
J.E. Jurriaanse
Gefinancierd door de Europese Unie
Elise Mathilde Fonds
Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot
Veerhuis
VDM
Partners
LantarenVenster – Verhalenhuis Belvédère